Przepis na domowe, suszone pomidory

suszonepomidory

Dzięki procesowi suszenia możemy cieszyć się smakiem sezonowych owoców nawet zimą. Suszone pomidory, szczególnie te w oliwie doskonale wzbogacają smak potraw i nadają im niepowtarzalnego charakteru. Zamiast kupować kosztowe słoiczki w sklepie, możemy wyśmienite suszone pomidory przyrządzić w domu, dodając do nich ulubione przyprawy.

Przepis na domowe, suszone pomidory

Składniki:

  • 3 kg pomidorów (najlepsze do suszenia są „bawole serce”, ale można użyć innych, nawet koktajlowych)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 litr oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano (lub inne, które najbardziej lubicie)

Przygotowanie:

Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki, usuń z nich gniazda nasienne. Następnie połóż je na blasze, koniecznie skórką do dołu. Delikatnie posól. Suszymy pomidory w piekarniku nagrzanym do około 60-70 stopni Celsjusza, koniecznie przy lekko uchylonych drzwiczkach (by woda z pomidorów, uwolniona dodatkowo przez sól, mogła wyparować). Suszenie powinno trwać mniej więcej 3-4 godziny, dopóki nie zauważysz, że brzegi pomidorów zaczynają się mocno marszczyć. Wysuszone pomidory przełóż do miski, dodaj ulubione przyprawy i posiekany czosnek. Wymieszaj je dokładnie, a następnie przełóż do słoiczków, napełniając je do około3/4 wysokości. Oliwę podgrzewaj w garnku aż do momentu, kiedy zacznie skwierczeć. Następnie zalej nią słoiczki i szybko zamknij (ostrożnie, bo można się poparzyć!). Zamknięte słoiki natychmiast ustaw do góry dnem by same się zawekowały.

Do słoiczków można dodać oprócz przypraw także takie dodatki jak ziarna słonecznika lub dyni, a nawet suszoną żurawinę.

Domowymi, suszonymi pomidorami możesz cieszyć się już po tygodniu, jednak zdecydowanie więcej smaku i aromatu oddadzą gdy damy im troszkę więcej czasu :-)

 

Zdjęcie: mypantryshelf.com