Informacje o diecie bez glutenu
2 min readPo spożyciu przetworów z glutenem występują u Ciebie następstwa uczuleniowe to dowód, że powinniście przejść na dietę bezglutenową. Wszelkie wysypki na skórze trzeba bez zwłoki omówić z dermatologiem. Jednak odrzucenie przez organizm glutenu może także ukazać się przez problemy w układzie trawiennym. Przykre objawy ujawniają się zaraz po posiłku i będą to np. nudności, zaparcia, czy wzdęcia. Lekarz powinien postawić diagnozę po zrobieniu obowiązkowych badań. W razie diagnozy pozytywnej, dla dobrego samopoczucia a także formy, trzeba przejść na dietę bez glutenu.
Co to jest gluten i gdzie się znajduje?
Glutenem nazywamy proteiny zawarte się w wielu nasionach zbóż. Dlatego też dieta bezglutenowa musi być ogołocona wszelkich artykułów z ich dodatkiem. Należą do nich między innymi: niektóre chleby, mąka tortowa, sosy z dodatkiem mąki pszenicznej, orkisz, jęczmień, żyto.
Menu bezglutenowe to kuracja selekcyjna, która usuwa ze spożywanej żywności produkty zawierające protein glutenu. Stosowana jest regularnie w ciągu terapii celiakii. Dolegliwość ta będzie dla wielu bezustanną nietolerancją glutenu, rodzącą uszkodzenia w błonach śluzowych jelita cienkiego. Celiakia to przypadłość o fundamencie autoimmunologicznym.
Wymogi diety bezglutenowej
Podstawowym krokiem będzie celowe odrzucanie artykułów posiadających gluten. W sklepach jest ogrom produktów, które swobodnie mogą nam zastąpić zboża. Dieta bezglutenowa opiera się na wykluczeniu mąki pszennej, żytniej, orkiszowej a także zamiany jej na ryżową, bądź też kukurydzianą. Nietolerujący gluten nie muszą rezygnować ze wszystkich zbóż, jest to m.in. owies. To właśnie owies jest pozbawiony niechcianego glutenu. Niestety uprawy innych zbóż przenoszą gluten na owies. Opakowanie mąki bezglutenowej ma certyfikat potwierdzający.
Priorytetowe jest czytanie składów na opakowaniu. Należy pamiętać, iż zbilansowana dieta bezglutenowa nie może być pozbawiona węglowodanów. Istnieje wiele artykułów między innymi: makarony, które nie mają glutenu oraz dostarczają optymalną ilość węgli. Boom na dietę bezglutenową sprawiła, że producenci chętnie oferują różnorodne artykuły bezglutenowe.
To wcale nie jest tak złożone, jak się na starcie wydaje! Należy szczegółowo czytać składy kupowanych artykułów, a w razie wątpliwości pytać ekspedientów czy konkretny artykuł jest bez glutenu. Potrzebujecie produktów bezglutenowych to szukajcie zielonego przekreślonego kłosa na etykiecie produktu. Owy symbol to pewność producenta. Jest on certyfikowanym symbolem, który oznacza bezpieczeństwo żywności bezglutenowej.