Francuski chłodnik z cukinii z bazylią
1 min readW upalne dni warto czasami zrezygnować z ciepłego obiadu by niepotrzebnie nie dogrzewać i tak zmęczonego wysokimi temperaturami organizmu. Świetnym pomysłem na smaczny, letni posiłek będzie wyśmienity francuski chłodnik z cukinii z dodatkiem bazylii.
Francuski chłodnik z cukinii z bazylią
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 10 listków świeżej bazylii
- 1 mały pęczek kolendry
- pieprz
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
Przygotowanie
Obierz cukinię, pokrój ją w dużą kostkę i wrzuć do osolonego wrzątku na około 8- 10 min. Wyjmij z wody obgotowane kawałki cukinii, ostudź je i zmiksuj. Następnie podgrzej bulion (może być z kostki rosołowej, ale ten prawdziwy, ugotowany z mięsa i świeżych warzyw będzie o niebo lepszy). Zmiksowaną cukinię wrzuć do gorącego bulionu i do smaku przypraw pieprzem. Cały smak potrawie nadają głównie listki bazylii – porwij je na małe kawałeczki (świeżych ziół nigdy się nie kroi!) i zmieszaj z zupą. Przygotowaną w ten sposób potrawę wstaw do lodówki na około godzinę. Tuż przed podaniem posyp zupę świeżą kolendrą. Śmietanę podaj na stół w osobnej miseczce i dolewaj ją już na talerzach.
Smacznego!
Zdjęcie: zakochanewzupach.pl