Francuski chłodnik z cukinii z bazylią

chłodnik-z-cukinii_3

W upalne dni warto czasami zrezygnować z ciepłego obiadu by niepotrzebnie nie dogrzewać i tak zmęczonego wysokimi temperaturami organizmu. Świetnym pomysłem na smaczny, letni posiłek będzie wyśmienity francuski chłodnik z cukinii z dodatkiem bazylii.

Francuski chłodnik z cukinii z bazylią

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 1 mały pęczek kolendry
  • pieprz
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany

Przygotowanie

Obierz cukinię, pokrój ją w dużą kostkę i wrzuć do osolonego wrzątku na około 8- 10 min. Wyjmij z wody obgotowane kawałki cukinii, ostudź je i zmiksuj. Następnie podgrzej bulion (może być z kostki rosołowej, ale ten prawdziwy, ugotowany z mięsa i świeżych warzyw będzie o niebo lepszy). Zmiksowaną cukinię wrzuć do gorącego bulionu i do smaku przypraw pieprzem. Cały smak potrawie nadają głównie listki bazylii – porwij je na małe kawałeczki (świeżych ziół nigdy się nie kroi!) i zmieszaj z zupą. Przygotowaną w ten sposób potrawę wstaw do lodówki na około godzinę. Tuż przed podaniem posyp zupę świeżą kolendrą. Śmietanę podaj na stół w osobnej miseczce i dolewaj ją już na talerzach.

Smacznego!

 

Zdjęcie: zakochanewzupach.pl