Korzeń omanu – poznaj jego wyjątkowe właściwości
2 min readKorzeń omanu jest wyjątkowo przydatną rośliną, którą powinien mieć w domu każdy z nas. Wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne. Przydaje się także osobom zmagającym się z problemami skórnymi.
Korzeń omanu – jakie właściwości można wykorzystać w domu?
Korzeń omanu to wieloletnia roślina, która znana jest od wielu lat jako cenny dodatek w domowym zielniku. Składa się przede wszystkim z azulen oraz heleniny, dzięki czemu wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybiczne. Z kolei azulen doskonale sprawdza się w różnych objawach infekcji skórnych, a do tego pomaga zmniejszyć uciążliwe obrzęki. W roślinie znajduje się także insulina, która wspiera pracę przyjaznych bakterii jelitowych.
Korzeń omanu jest wykorzystywany do skutecznej walki z pasożytami występującymi w jamie ustnej albo jelitach. Można go stosować w trakcie zmagania się z wysokim poziomem cholesterolu, wzmacnia osłabione serce i przyczynia się do wyrównania cykli miesiączkowego. Młode mamy, które regularnie spożywają korzeń omanu, mogą sprawnie i co ważniejsze – zupełnie naturalnie rozkręcić laktację.
Gdzie kupić i jak stosować korzeń omanu?
Korzeń omanu można znaleźć w aptekach, sklepach zielarskich stacjonarnych oraz tych działających w Internecie. Sposób podania również ma znaczenie. Najczęściej wybieraną formą jest napar. Łyżkę pokruszonego korzenia zalewa się wrzątkiem i po pół godziny odcedza. Spożywa się go w takiej formie, a pierwsze efekty widać już po kilku dniach stosowania.
Pora picia naparu również nie może być przypadkowa. Jeśli zmagamy się z pasożytami, trzeba sięgnąć po niego rano, na czczo. Dolegliwości kobiece najlepiej leczyć jedną filiżanką rano, a drugą przed pójściem spać. W przypadku zmagania się z infekcjami dróg intymnych oman stosuje się do płukanek i nasiadówek. Naparem można przecierać skórę trądzikową oraz łojotokową.
Z kolei korzeń omanu w nalewce przyda się do leczenia chorób układu oddechowego. Powstaje ona ze 100 gramów sproszkowanego surowca i 250 ml mocnego alkoholu. Wystarczy pomieszać oba składniki i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej tydzień. Po filtracji nadaje się do picia. Najlepiej sięgać po pół łyżeczki kilka razy dziennie.