Totolijo.pl

Moja forma ekspresji:-)

Korzeń omanu – poznaj jego wyjątkowe właściwości

2 min read
korzeń omanu

Korzeń omanu jest wyjątkowo przydatną rośliną, którą powinien mieć w domu każdy z nas. Wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne. Przydaje się także osobom zmagającym się z problemami skórnymi.

Korzeń omanu – jakie właściwości można wykorzystać w domu?

Korzeń omanu to wieloletnia roślina, która znana jest od wielu lat jako cenny dodatek w domowym zielniku. Składa się przede wszystkim z azulen oraz heleniny, dzięki czemu wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybiczne. Z kolei azulen doskonale sprawdza się w różnych objawach infekcji skórnych, a do tego pomaga zmniejszyć uciążliwe obrzęki. W roślinie znajduje się także insulina, która wspiera pracę przyjaznych bakterii jelitowych.

Korzeń omanu jest wykorzystywany do skutecznej walki z pasożytami występującymi w jamie ustnej albo jelitach. Można go stosować w trakcie zmagania się z wysokim poziomem cholesterolu, wzmacnia osłabione serce i przyczynia się do wyrównania cykli miesiączkowego. Młode mamy, które regularnie spożywają korzeń omanu, mogą sprawnie i co ważniejsze – zupełnie naturalnie rozkręcić laktację.

Gdzie kupić i jak stosować korzeń omanu?

Korzeń omanu można znaleźć w aptekach, sklepach zielarskich stacjonarnych oraz tych działających w Internecie. Sposób podania również ma znaczenie. Najczęściej wybieraną formą jest napar. Łyżkę pokruszonego korzenia zalewa się wrzątkiem i po pół godziny odcedza. Spożywa się go w takiej formie, a pierwsze efekty widać już po kilku dniach stosowania.

Pora picia naparu również nie może być przypadkowa. Jeśli zmagamy się z pasożytami, trzeba sięgnąć po niego rano, na czczo. Dolegliwości kobiece najlepiej leczyć jedną filiżanką rano, a drugą przed pójściem spać. W przypadku zmagania się z infekcjami dróg intymnych oman stosuje się do płukanek i nasiadówek. Naparem można przecierać skórę trądzikową oraz łojotokową.

Z kolei korzeń omanu w nalewce przyda się do leczenia chorób układu oddechowego. Powstaje ona ze 100 gramów sproszkowanego surowca i 250 ml mocnego alkoholu. Wystarczy pomieszać oba składniki i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej tydzień. Po filtracji nadaje się do picia. Najlepiej sięgać po pół łyżeczki kilka razy dziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *