Spirulina – co trzeba o niej wiedzieć?
2 min readŚlimakowaty model oraz mikroskopijna wręcz okazałość – oto jest spirulina, tak łatwo rozpoznawana, tymczasemsynchronicznie prezentująca krocie zalet zdrowotnych. Mianowana przy tym zielonym mięsem, które zdecydowanie częściej dodajemy do naszej diety, ze względu na niecodzienne wartości.
Aztekowie wiele lat temu uznali wartości, jakie proponuje spirulina. Mamy do czynienia z mikroskopijnymi, zielono-niebieskimi algami, dla których najzwyklejszym siedliskiem są ciepłe zbiorniki wodne Afryki i Meksyku. Ponadto wygląd spirali i wielkość opiewająca na omal 500ɥm. Tak nieznaczny byt, wszelako gwarantujący od groma korzyści z jego wrzucenia do powszechnie znanych potraw.
Termin zielonego mięsa spiruliny zdobyły za pomocą obłędnie wysokiej zawartości białka, jakiego zawsze jest w omawianych algach możliwie nawet 3 x więcej niż w produktach zwierzęcych. Do tego osiemnaście aminokwasów, tymczasem wśród nich osiem określanych jako potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. W spirulinie jest nawet więcej łatwo nadającego się do przyswajania żelaza niż w produktach pochodzenia zwierzęcego, tymczasem na zainteresowanie zasługuje poza tym wysoki poziom potasu, magnezu i niezbędnych do życia amin, mikro- i makroelementów.
Słynna spirulina non stop zwana jest mlekiem Matki Ziemi, bo jest zawarte w niej szczególnie wysokie nasycenie incydentalnego kwasu GLA. Taka właśnie substancja dokłada się do tworzeniu produktów współodpowiedzialnych również za zmianę ciśnienia krwi, efekty przeciwzapalne, a na dobitkę podniesienie urody skóry, a także włosów i paznokci.
Naturalne pigmenty a dokładniej zielonkawy chlorofil plus niebieska fikocyjanina, odnajdują się w spirulinie powodują, iż owa wykazuje efekt przeciwutleniający. Fikocyjanina jest także współodpowiedzialna za zwalnianie enzymu lipazy trzustkowej, uregulowanie poziomu triacygliceroli w organizmie człowieka dodatkowo normowanie stężenia glukozy w porze poposiłkowej. Spirulina, korzystając z danych pozyskanych od baz danych tworzonych przez ośrodki naukowe, normalizuje funkcjonowanie układu immunologicznego. Obecne w niej natomiast witaminy i enzymy, a także biofotny, skutecznie przyczyniają się do regulacji kondycji zdrowia w każdym aspekcie.