Przepis na gęś z jabłkami w sosie śliwkowym

ges

Przepis na gęś z jabłkami w sosie śliwkowym

Gęsina to bardzo szlachetne mięso uwielbiane przed laty, teraz jednak nieco zapomniane. By przypomnieć sobie jak smakuje wyśmienicie przyrządzona gęsina polecam wypróbować mój przepis na gęś z jabłkami, polaną delikatnym, słodkim sosem śliwkowym.

Gęś

Składniki:

  • 1 cała gęś lub 4 udka
  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 2 duże cebule pokrojone w piórka
  • 100 ml. czerwonego wina
  • 500 ml. bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól, pieprz, kilka owoców jałowca, liść laurowy, majeranek

Gęś rozbierz na osiem części, jeśli masz duże udka podziel je na pół, umyj, dokładnie osusz, natrzyj przyprawami (najlepiej wcześniej roztartymi w moździerzu) i odstaw na przynajmniej godzinę by nabrała smaku i wyciągnęła z przypraw to, co najlepsze.

Rozgrzej dużą patelnię lub brytfankę i na niewielkiej ilości oleju przesmaż mięso z każdej strony by lekko się zrumieniło. Następie dodaj pokrojoną cebulę i smaż jeszcze chwilę aż ładnie się zeszkli. Podlej winem, a kiedy odparuje dodaj jeszcze bulion. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu około 3 godzin. Wydaje się, że to długo lecz mięso z gęsi potrzebuje właśnie tyle czasu, żeby było odpowiednio miękkie i soczyste. Od czasu do czasu, delikatnie przemieszaj, sprawdzaj czy płyn nie odparował, a w razie potrzeby po prostu dolej wody. Na 5 minut przed końcem duszenia dodaj jabłka przekrojone na ćwiartki.

Sprawdź, czy gęś jest gotowa i jej miękkość cię zadowala. Pamiętaj, że gotowe mięso powinno delikatnie odchodzić od kości. Powstały podczas duszenia sos możesz przetrzeć przez sito i podawać osobno w sosjerce.

Sos śliwkowy 

Składniki:

  • Około 20 sztuk suszonych śliwek
  • lampka czerwonego wina
  • 1 duża łyżka brązowego cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Śliwki przełóż do rondla lub małego garnka, zalej winem i dolej tyle wody aby były całkowicie przykryte. Wstaw na gaz, gotuj około 10-15 minut, i mieszaj od czasu do czasu. Po tym czasie dopraw cukrem, solą i pieprzem. By uzyskać jednolitą, gładką konsystencję sosu, przetrzyj go przez sito lub zblenduj.

Podawaj gęś razem z upieczonymi jabłkami polaną sosem śliwkowym. Możesz podawać ją z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, czy placuszkami z kaszy gryczanej, z modrą kapustą lub świeżą surówką.

Smacznego!

 

Zdjęcie: kuchnia.blomedia.pl